Печат

Програма

Събитие 

Заглавие:
"Госпожа Министершата"
Кога:
18.03.2021 19.00 ч.
Къде:
МДТ Голяма зала - Велико Търново

Описание

Режисьор – Димитър  Шарков

Сценография – Лидия Къркеланова

Пластика – Лилия Иванов

 

С участието на: Стефка Златкова, Лиляна Иванова, Силвия Шекилова, Полина Петкова, Пенка Величкова, Детелин Кандев, Милен Иванов, Иван Митев, Георги Димитров

 

Бранислав Нушич е роден на 8.10.1864г. в Белград. Завършва гимназия в Семедерево и още през тези години той бива пленен и увлечен по театъра. По това време той организира детски театър, а по- късно, още юноша, той играе като статист в Белградския народен театър. Завършва Юридическия факултет в Белградския университет.


Бранислав Нушич в своята "Автобиография" прави оригинална самохарактеристика "...Оня, който се роди от моя първи смях, премина живота с усмивка на уста, гледайки на всичко с весел поглед и ведра душа...Той се смееше над всякого, над всичко, смееше се, смееше се, смееше се..." За него смехът е може би всичко. За това той пише такива бляскави комедии, защото сам се определя като " смеещ" се човек.

Както сам Нушич отбелязва в ремарка към комедията, "Действието се развива на границата между миналия и настоящия век." Както в другите негови произведения, така и тук ще срещнем ярки и комични образи- тетки и вуйчовци, които носят характерите и колоритността на сърбите преди войната.

"Госпожа Министершата" е една от сценично най-цялостните комедии на Нушич. Без да се намесва като сатирик и хуморист, писателят е предоставил на героите си да се развиват и саморазкриват в непосредствените си отношения. Всичко, което знае за тях, зрителят го научава от постъпките и действията им на сцената. Всичко характерно тук, е съсредоточено в действието и дадено като сценично настояще."