МДТ Константин Кисимов

Събитие 

Заглавие:
"Петя и вълкът" - симфонична приказка за деца
Кога:
23.10.2021 11.00 ч.
Къде:
МДТ Голяма зала - Велико Търново

Описание

ПЕТЯ И ВЪЛКЪТ

 

симфонична приказка за деца от Сергей Прокофиев

куклен спектакъл

 

Диригент      Васил Вълчев                                             

Режисьор     Даниела Христова

Сценографияи кукли     Христина Стоилова

 

С поставянето на симфоничната приказка „Петя и Вълкът” от Сергей Прокофиев, МДТ „К. Кисимов” за пореден път се обръща към детската аудитория, осъзнавайки огромната си отговорност спрямо естетическото и емоционално възпитание на малките слушатели. Ярко характеристичната, завладяваща музика и художествените достойнства на творбата са същевременно и една прекрасна възможност за връщане назад в годините и на порасналите деца – техните родители.

Симфоничната приказка „Петя и Вълкът” за разказвач и оркестър е създадена по поръчка на Наталия Сац за Детския театър в Москва през април 1936 година. Освен на музиката, Прокофиев е автор и на словесния текст. Творбата предлага на малчуганите неустоимо предизвикателство – чрез игра и забавление да ги запознае с инструментите на симфоничния оркестър. Всеки персонаж от приказката е представен чрез характерна тема в различен инструмент или група инструменти и кукла.

Петя – в струнни инструменти                                                     Вълкът – във валдхорни

Дядото – във фагот                                                                         Птичката – във флейта

Патицата – в обой                                                                          Котката – в кларинет

Ловците – в ударни инструменти

            Авторът – Сергей Прокофиев написва произведението за 4 дни. През май 1936 г. той дирижира премиерата на „Петя и вълкът“.

Творбата се превръща в любимо произведение на поколения деца по целия свят не само заради ярките й музикални образи и познавателната й стойност, но и благодарение изключителното вникване в детския свят и нравственото послание, което носи. Тържество на справедливостта и доброто; находчивостта и поемането на риск в името на приятелството, показва, че всеки може да бъде герой. Стига да поиска!

През годините много знаменити имена от света на киното, музиката и дори политиката, влизат в ролята на „разказвача” и създават свои интерпретации на музикалната приказка.
            Един от най-известните записи е на Европейския камерен оркестър под диригентството на Клаудио Абадо, а ролята на разказвача е поверена на поп-певеца Стинг.

„Разказвачът” от „Петя и вълкът” е звучал и с гласовете на легендарните актьори Жерар Филип, Ленард Бърнстейн, Роми Шнайдер, Питър Устинов, Бен Кингсли, Шарън Стоун.

През 2004-та Михаил Горбачов, Бил Клинтън и София Лорен получават награда „Грами” за ролята си на „разказвачи” в „Петя и вълкът”, музиката за който записва Руския национален оркестър.

Съзидателният патос на времето, в което е била създадена тази музикална приказка е отминал, но за щастие е оставил за поколенията една важна поука – най-доброто познание за изкуството дава живото докосване и общуването с него!

Щастливи сме, че можем да ви поднесем това музикално преживяване!

ScenaNaVekovete

ScenaNaVekoveteFB