postheadericon Музикален отдел

postheadericon "Вражалец"

"ВРАЖАЛЕЦ"

мюзикъл

музика Дечо Таралежков, по пиесата на Ст. Л. Костов

режисьор Гълъб Бочуков

.

Постановъчен екип:

Режисьор - Гълъб Бочуков

Диригент-постановчик - Игор Богданов

Диригент - Васил Вълчев

Сценография и костюми - Лидия Къркеланова

Хореография - Катя Богданов

Хормайстор - Яница Брънзелова

.

Музикално - драматичен театър „Константин Кисимов“ Велико Търново представя отново за първи път в сценичен вариант още един мюзикъл по музика на Дечо Таралежков- „Вражалец“ по едноименната пиеса на Ст. Л. Костов.

.

В класическия прочит на мюзикъла „Вражалец“, без фалшиво осъвременяване, зрителят няма да открие дори и нотка от морализиране, а един ярък разказ за оплетените в мрежата на мошеника – вражалец селяни, за да станат жертва на своята алчност.

Независимо от точните и доста тъжни наблюдения върху несъвършенствата на човешката природа, текстът на Ст. Л. Костов излъчва необичайна жизнерадост. Смехът е чист, лишен от злорадство, чужд на гаврата.

Eдна история за наивността, глупостта, алчността, но пресъздадена по забавен и ироничен начин. Именно това я прави желана, търсена и интересна за публиката. Но уви, звучи и съвременно.

Постарахме се да изненадаме публиката с едно живо, пъргаво и весело представление.

Произведението на Ст. Л. Костов в пълния му блясък ще имат възможност да видят единствено зрителите на великотърновския театър, тъй като той единствен представя мюзикъла „Вражалец“ в сценичен вариант.

Спектакъл, който ще ни накара да се посмеем, но и да се замислим заедно.Vrajalect-postr-site

 

postheadericon "Теменужката от Монмартър"

оперета от Имре Калман

за пръв път по оригиналната версия

.

Режисьор-постановчик - Бойко Богданов

Диригент-постановчик - Игор Богданов

Диригент - Васил Вълчев

Сценография костюми - Лидия Къркеланова

Хореография - Катя Богданова

Хормайстор - Яница Брънзелова

.

С участието на: солисти, актьори, оркестър, хор и балет на МДТ "К. Кисимов"

.

„Теменужката от Монмартър”

е призната от световната музикална критика за най-зрялата творба на Краля на оперетата австро-унгареца Имре Калман.Това произведение е поставило основите на жанра мюзикъл.

За основа на либретото на „La violette de Montmartre”, написано от Юлиус Брамер и Алфред Грюнвалд,е послужила една малка книжка - „Сцени от живота на бохемата”. Това е своеобразен бестселър за времето си, написан от Анри Мюрже.

Историята е мила, простичка и, в известен смисъл, романтично-мечтателна: разказ за мечтите и живота на три момчета музикант, художник и поет. Те са от оня вид „хвърчащи” хора, на които у нас често им притурят определението, че вместо да трупат материални блага /пари и власт/, бохемстват. Заедно с тяхната история е представена и историята на едно момиче - улична цветарка и певица от квартала на парижката бохема Монмартър, името й е Виолета. Едно най-обикновено бедно момиче, което от улична цветарка по пътя на случайността се превръща в истинска оперетна звезда в театър „Водевил”. Нинон е друга жена, също част от тази компания. Тя олицетворява жената – кокетка - привлекателна, сексапилна и амбициозна, леконравна собретка, която жертва любовта си в името на кариерата и далеч преди чудото да връхлети нашата теменужка Виолета, постига своя мечтан успех...слава, лукс, пари...И когато го постига, признава на своя любим, че има всичко „освен...любов”.

В центъра на любовния триъгълник по стар класически обичай е художникът Раул Дьолакроа, раздвоен в избора си между тези две жени – преуспяващата леконравна авантюристка Нинон и влюбеното скромно дете на улицата, което пее като чучулига, трудолюбивото и стеснително момиче Виолета.

В края на нашия спектакъл, както често се случва в оперетата, тук всички са щастливи. Омъжената за богат генерал-министър на изящните изкуства Нинон намира своя истински път в живота, отказвайки се от сценична кариера, за да живее в лукс и да отглеждат заедно с генерала коне... А Виолета, изгряла като новата парижка звезда в деня на премиерата на оперетата - произведение на нашите трима главни герои, получава, освен възторжените аплаузи на публиката, любовта на художника Раул и сензационната новина, че е.../това няма да ви издадем, ще го научите на финала на представлението/.

poster-Теменужката-site

 

postheadericon "Баядерка"

Режисьор - Петко Бонев

Диригент-постановчик - Игор Богданов

Диригент - Васил Вълчев

Сценография и костюми - Лидия Къркеланова

Хореография - Катя Богданова

Хормайстор - Яница Брънзелова

Помощник режисьор - Румяна Атанасова

.

В основата на либретото на "Баядерка", създадено от Ю. Брамер и А. Грюнвалд, стои едноименната поема на Гьоте, вплетена в приказна индийска екзотика и прекрасната музика на Имре Калман.

В подобен на приказка сюжет, богат индийски принц се влюбва в прелестна актриса. Запленен от красотата й, той я кани в своя дворец в Париж. Преминавайки през различни етапи и препятствия, комични моменти, забавни преживявания и романтични терзания, любовта им постепенно се разгръща до неизбежен и очарователен хепиенд.

.

"Баядерка" е написана в безкрайно щастлив и продуктивен за Имре Калман период. Тя е сред трите му гениални творби - "Царицата на чардаша", "Баядерка", "Графиня Марица". Но "Баядерка" се откроява заради невероятната интонационна палитра - Париж, началото на Декаденса, появата на фокстрот и кан-кан ще зашеметят публиката.

.

В спектакъла участват солисти, оркестър, хор и балет на МДТ "К. Кисимов"

plakat 1-site

 

postheadericon "Криворазбраната цивилизация"

"Криворазбраната цивилизация"

мюзикъл

музика Дечо Таралежков, текст Добри Войников

 

Музикално - драматичен театър „Константин Кисимов“ Велико Търново представя за първи път в сценичен вариант мюзикъла „Криворазбраната цивилизация“ по музика на Дечо Таралежков и текст на Добри Войников.

 

ПОСТАНОВЪЧЕН ЕКИП:

 

сценарий и режисура - Борис Дюлгеров

диригент - Васил Вълчев

сценография и костюми - Лидия Къркеланова

хореография - Катя Богданова

хормайстор - Яница Брънзелова

корепетитор – Росица Тарапанова

 

Мюзикълът е създаден по оригиналния текст на Добри Войников, в който умело е вплетена музиката на Дечо Таралежков. Всеки един от героите е колоритно охарактеризиран със своя музикална тема, която в много случаи е поставена на фолклорна основа, но присъстват и елементи на навлизащите модерни за времето си европейски танци. Включени са и хорови напеви от българския фолклор, търсейки един общ художествен израз, за да внуши посланията на времето, на епохата, с препратка към днешния ден.

Драматургичният конфликт

 

 

postheadericon "Четиримата близнаци"

"Четиримата близнаци" - мюзикъл за малки и големи

 

Композиторът Георги Костов написва творбата по пиесата "Приказка за калпаците" /"Щръклица" от Панчо Панчев - Дядо Пънч през 1997 г.

 

"Четиримата близнаци" се поставя на сцената на Музикално-драматичен театър "К. Кисимов" за първи път през 2016 г. Режисьор на постановката е Стефан Донев. Диригент Васил Вълчев.

 

"Четиримата близнаци" е музикална комедия, написана в духа на фолклорната традиция. Една приказка за порастването, избора в живота и отстояването на любовта, в която побеждава доброто.

Направете подарък за цялото си семейство - заповядайте на мюзикъла "Четиримата близнаци"

4-мата близнаци - афиш-3

 

postheadericon "Бал в Савоя" оперета от Паул Абрахам

bal savoya

САМО В РЕПЕРТОАРА НА МДТ "КОНСТАНТИН КИСИМОВ"

 

„Бал в Савоя“

оперета в три действия

 

Музика Паул Абрахам

Либрето Алфред Грюнвалд и Фрити Льонер - Беда

Режисьор Симеон Димитров

Диригент Славил Димитров

Хореограф

Антоанета Алексиева

Сценограф

Лидия Къркеланова

Концертмайстор Милена Байнова

Хормайстор Снежина Врангова

Корепетитор Ния Недкова

Росица Тарапанова

Балетен репетитор

Албена Костова

Помощник режисьор

Румяна Атанасова

Време на действието – 30-те години на миналия век в Ница, Франция. Оперетата разглежда семейните взаимоотношения и свързаните с тях спомени, мечти и индивидуални блянове. С красиви танци, изключително добре подбрания артистичен и солистичен състав се разкриват различни светове на семейната идилия, която се допълва и развива благодарение на мелодичната музика и вечната й актуалност, независимо от времето и мястото.

Продължителност 2 часа и 45 минути

Антракт 15м.

 

 

postheadericon "Царицата на чардаша" - оперета от Имре Калман

10888463 818428054867807 7665362770796282678 nОперета от Имре Калман

 

режисьор: Петко Бонев

хореограф: Антоанета Алексиева

диригент: Атанас Варадинов

художник-сценограф: Лидия Къркеланова

концертмайстор: Милен Байнова

хормайстор: Снежина Врангова

корепетитори: Роси Тарапанова, Ния Недкова

балетен репетитор: Албена Костова

пом. режисьор: Румяна Атанасова

 

С участието на солисти, хор, балет и оркестър на МДТ "Константин Кисимов" и ПФА "Искра" - В. търново

 

В ролите: Флора Търпоманова, Миряна Калушкова, Симона Тодорова (гост), Момчил Караиванов, Марин Русинов, Пламен Димов (гост), Йордан Чейреков, Симона Кодева, Мария Павлова (гост), Ангелина Ковачева (гост), Деница Александрова, Емилия Гайтанджиева, Иван Митев, Симеон Иванов, Стефан Отчев, Илия Станев, Виктор Терзийски, Стефан Методиев, Георги Тодоров, Милен Иванов.

 

 

postheadericon "Прием при Кралица Музика"

km smollМУЗИКАЛНО-ОБРАЗОВАТЕЛНА ПРОГРАМА ЗА ДЕЦА

 

По произведението на Бенджъмин Британ "Вариации върху тема от Пърсел"

 

текст: Савина Попова-Манчева

 

режисьор: Стефан Методиев

диригент: Георги Патриков, Васил Вълчев

художник: Лидия Къркеланова

 

В ролите:

Стефка Златкова, Стефан Методиев, Лиляна Иванова, Петка Величкова, Силвия Шекилова, Стефка Петрова

 

Оркестър на МДТ "Константин Кисимов"

 

 

postheadericon "ПРИЛЕПЪТ" - оперета от Йохан Щраус


prilep smollрежисьор: Марио Николов

диригент: Атанас Варадинов

сценография: Лидия Къркеланова

хормайстор: Снежина Врангова

корепетитор: Росица Тарапанова

балетен репетитор: Албена Костова

помощник режисьор: Румяна Атанасова

 

С участието на:

Момчил Караиванов, Миряна Калушкова, Флора Търпоманова, Симона Кодева, Христофор Йонов, Марин Русинов, Милен Иванов, Деница Александрова, Виктор Терзийски, Стефан Отчев, Йордан Чейреков, Георги Тодоров, Иван Митев, Детелин Кандев

 

Оркестър, хор и балет на МДТ "Константин Кисимов"

 

 

postheadericon "Капан за дребни хищници" - моноспектакъл на Любен Чаталов

kapanНАЦИОНАЛНА ПРЕМИЕРА
моноспектакъл от проф. Сава Василев
Със специалното участие на Любен Чаталов
режисьор: Георги Василев
сценограф: Лидия Къркелановa
хореограф: Албена Костова
 
 
МЯСТО: КАМЕРНА ЗАЛА
 
 
Още статии...